RSS

Wist je dat?

20 Mrt

Trijntje echt heeft geleefd? En er een levensgroot schilderij van haar hangt in het voormalig Raadhuis in Edam?

Trijntje Cornelisdochter Keever (Edam, 10 of 16 april 1616- Ter Veen 2 juli 1633), bijgenaamd ‘De Groote Meid’, was met 2,54 meter mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd.Trijntje Keever was de dochter van Cornelis Keever en Anna Pouwels. Om wat geld te verdienen trokken Trijntjes ouders het hele land door om haar tegen betaling te laten bezichtigen op kermissen.

De eerste vermelding van Trijntje is van 30 juni 1625, toen ze negen jaar oud was en al twee meter lang. Een koninklijk gezelschap, bestaande uit de Boheemse koning Frederik V van de Palts, bijgenaamd de Winterkoning, zijn vrouw Elizabeth Stuart en prinses Amalia van Solms, wonend in Den Haag, was nieuwsgierig geworden naar ‘een negenjarig meisje dat wonderbaarlijk groot was’.

Ze stierf op slechts zeventienjarige leeftijd aan kanker. Op 7 juli werd ze in haar geboortestad Edam begraven in de Grote Kerk. Op haar grafsteen stond: ‘Tryntje Crelis groote meidt, oudt 17 jaer’. In het voormalige raadhuis van Edam, hangt een levensgroot schilderij van haar! Ook haar schoenen (schoenmaat 54) zijn daar bewaard gebleven, in een vitrine onder het schilderij. Waarschijnlijk is zij door de schilder mooier afgebeeld dan ze in werkelijkheid was, om de legende te vergroten.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trijntje_Keever

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: