RSS

Recensie ‘De ring’

16 Mei

Auteur: Kavita Daswani
Titel: De ring 
Jaar van uitgave: 2010
Uitgeverij: Pimento
Leeftijdscategorie: 13+

Toen mevrouw Meyers ons voorging naar buiten, drukte mijn vader ons onverwacht tegen zich aan, iets wat hij nog nooit had gedaan. Hij keek ons om beurten aan en zei: ‘Bedankt, meisjes. Bedankt.’

De ring gaat over een veertienjarig meisje, Shalini, uit India. Daar woont ze met haar gehele familie en twaalf bedienden in een huis. Als haar vader een baan in Amerika aangeboden krijgt, verhuist ze met haar ouders en haar kleine zusje Sangita naar Simi Valley, California. Daar aangekomen moet Shalini haar draai zien te vinden op haar nieuwe school, maar haar klasgenoten maken het haar niet makkelijk. Daarnaast mist ze haar grote liefde Vikram, met wie ze al sinds haar derde jaar is verloofd, heel erg.

Het verhaal is vlot geschreven, waardoor je het boek vrijwel niet weg wilt leggen. Je wilt weten hoe het afloopt, wat er gaat gebeuren. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven, vanuit het perspectief van Shalini. Hierdoor beleef je het verhaal door haar ogen en kun je je als twaalf-, dertien- of veertienjarig meisje goed inleven in haar situatie.

Vaak ontstaan pesterijen uit angst voor het onbekende, angst voor het vreemde. In dit boek maak je kennis met een andere cultuur, andere gewoonten en normen en waarden. Het is belangrijk om hier iets over te weten, zeker omdat wij in Nederland in een multiculturele samenleving leven. De ring is een jeugdboek waarin het eens niet gaat over verslavingen, loverboys of meer van dat soort thema’s. Het is een verhaal wat je aan het denken zet. Niet alleen over een andere cultuur, maar ook over jezelf en over hoe je relatie is tussen jou en je familie. De ring is een verhaal waar je écht wat van kunt leren.

Geschreven door: Marissa de Veld

Advertenties
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: