RSS

Samenvatting ‘Oorlog zonder vrienden’

03 Jun

Het verhaal begint op 30 april 1942. Arnold wordt op het schoolplein door drie jongens in elkaar geslagen nadat hij  Koningin Wilhelmina, die het Nederlandse volk vanuit Groot-Brittannië moed inspreekt, heeft beledigd. Een van de drie is Martin Jonkers, met wie Arnold het al langer aan de stok heeft. Zijn klasgenoten doen alles om hem het leven moeilijk te maken. Arnold is stiekem verliefd op Marloes ter Winkel, maar zij wil niets met hem te maken hebben wegens zijn politieke voorkeur.
In het nieuwe schooljaar verandert er wat. Een nieuwe klasgenoot, Piet Bergman, blijkt eveneens de zoon van een NSB’er te zijn. Arnold heeft nu een vriend en wordt een tijdlang bijna niet meer gepest, maar als Piet 16 is treedt hij toe tot de SS en vertrekt naar het oostfront om daar tegen de Russen te vechten. Hierdoor is Arnold weer alleen.

Op een dag ziet Arnold een illegaal blaadje, Vrij Nederland, in Marloes’ tas en leest het. Hierdoor komt hij erachter dat de Duitsers niet zo vriendelijk zijn als zijn vader hem altijd heeft voorgehouden. Ook ziet hij dat een klasgenoot door soldaten in elkaar wordt geslagen omdat hij een gearresteerde onderduiker hielp. Arnold besluit Marloes niet aan te geven als hij haar betrapt met illegale distributiebonnen. Marloes vertrouwt Arnold daarna even, maar later blijkt dat iemand anders Marloes’ vader al heeft aangegeven en Marloes denkt dat Arnold dit gedaan heeft. De situatie tussen Arnold en zijn klasgenoten gaat van kwaad tot erger. Op een kwade dag wordt hij door Martin Jonkers en Karel Rot opgewacht. Martin heeft een ijzeren staaf, Karel een mes. Arnold wordt in zijn nieren gestoken en opgenomen in het ziekenhuis. Hier leert hij verzetsstrijder Jeroen kennen, die in zijn achterwerk is geschoten bij zijn arrestatie. Hij zal direct opnieuw in hechtenis worden genomen na zijn ontslag. Ze sluiten vriendschap en Arnold helpt Jeroen zelfs te ontsnappen. Als Arnolds ouders en zus aan het eind van de oorlog naar Duitsland vluchten, besluit hij om niet mee te gaan. Hij wacht in de bosjes af tot hij de trein met zijn ouders erin hoort wegrijden.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/15154

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: