RSS

Recensie ‘Een nul voor de autisten’

07 Jun

Auteur: Karlijn Stoffels
Titel: Een nul voor de autisten
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2003
Leeftijdscategorie: 13+

 

Mijn hart bonst, hij heeft gepraat. Ik hoor de stem van Chantal in mijn hoofd: Goed gedaan, Daniël! “Een nul voor de autisten!” flap ik eruit. Daniël staat op en loopt de gymzaal uit. Hij is vast net zo geschrokken als ik.

Op haar vijftiende verjaardag zit Loes na een zelfmoordpoging op een gesloten jeugdafdeling van psychiatrisch centrum Strandlust. ‘De wonderlijke geschiedenis van een loser,’ noemt ze het verhaal van haar leven. In de inrichting mag ze al snel naar de open afdeling. Daar krijgt ze werkpunten en moet ze meedoen aan de dagopening, groepstherapie, sociale vaardigheden, creatieve therapie en psychodrama. Loes vindt het allemaal maar niks, het enige wat ze wil is rondjes lopen en met rust gelaten worden. Tot ze merkt dat de therapie haar goed doet. Ze krijgt contact met de jongeren uit haar groep (‘vroege stoornissen’). En vooral met Daniël (een van de ‘autisten’) kan ze het goed vinden. Hij was een wonderkind dat concertpianist zou worden, maar die nu zelfs geen noot meer wil spelen. Na vaak en hard vallen en langzaam overeind krabbelen mag Loes de kliniek verlaten. Zestien is ze inmiddels, en veel wijzer.

Loes is de grip op de werkelijkheid kwijt en wordt opgenomen in een jeugdpsychiatrische instelling. Daar moet ze zich, vaak met tegenzin, voorbereiden op een gewoon leven in de maatschappij. Voor dit boek heeft Karlijn Stoffels een onderwerp gekozen dat al veel malen is behandeld, maar juist door de humor is het een uniek verhaal. Stoffels weet uitstekend te doseren. De gebeurtenissen die leidden tot Loes’ opname mag de lezer zelf construeren, aan de hand van enige aanwijzingen in de tekst. Hierdoor worden overbodige uitwijdingen en sentimentaliteit voorkomen. Het heerlijk weerspannige gedrag van Loes relativeert bovendien de overdreven correctheid waarmee sommige begeleiders de jongeren benaderen. In elk hoofdstuk wordt een belangrijke gebeurtenis tijdens het verblijf van Loes in de instelling beschreven. Aangrijpend en razend knap geschreven. Vanaf ca. 14 jaar.

 

Geschreven door: Marissa de Veld

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: