RSS

Recensie ‘Liefs van Aubrey’

08 Jun

Auteur: Suzanne LaFleur
Titel: Liefs van Aubrey
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van uitgave: 2010
Leeftijdscategorie: 11+

 

In het begin was het leuk om helemaal alleen thuis te zijn. Ik maakte zelf mijn eten klaar. Drie keer per dag crackers met kaas. De hele dag keek ik naar alles waar ik zin in had op tv. Zo ging het drie dagen door. Crackers met kaas als ontbijt, tv; crackers met kaas tussen de middag, tv; crackers en kaas als avondeten, tv; bedtijd. Alleen maar tv en kaas om aan te denken. Een volmaakte wereld.

Het boek begint met bovenstaand fragment waarbij je je als lezer afvraagt waarom deze persoon helemaal alleen thuis is. Het verhaal gaat over Aubrey, een elfjarig meisje uit Virginia, Amerika. Na een auto-ongeluk heeft ze haar vader en jongere zusje verloren. Zij en haar moeder hebben het ongeluk overleeft, maar gebroken door verdriet laat haar moeder Aubrey alleen achter. Zodra Aubrey beseft dat haar moeder niet meer terugkomt, probeert ze voor zichzelf te zorgen. Als gezelschap koopt ze een blauwe vis, die ze Sammy noemt.

In dit boek krijg je te maken met een afschuwelijke gebeurtenis en hoe een jong meisje hiermee omgaat. Zodra de oma van Aubrey erachter komt dat haar moeder haar heeft achtergelaten, neemt ze haar mee naar Vermont. Aubrey gaat ervan uit dat haar verblijf in Vermont maar tijdelijk is en weigert dan ook haar koffers uit te pakken. Als uiteindelijk blijkt dat haar moeder onvindbaar is, probeert ze een nieuw leven op te bouwen samen met haar oma.

Woede, schuldgevoel, onmacht, verdriet en pijn. Het zijn allemaal thema’s waarover Suzanne LaFleur schrijft in Liefs van Aubrey. Aubrey kan niet praten over wat er is gebeurd. Ze kan er alleen over schrijven, ook al leest niemand de brieven aan haar denkbeeldige vriendin Jilly. Met de hulp van haar fantastische oma en nieuwe vrienden leert Aubrey dat ze niet alleen is, en langzaamaan vindt ze de woorden om haar gevoelens te uiten.

Geschreven door: Marissa de Veld

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: