RSS

Informatie over Thea Beckman

09 Jun

Thea Beckman wilde als kind graag schrijfster worden of ontdekkingsreiziger. Ze werd in 1923 geboren en was enig kind. Haar vader was kantoorbediende bij de Holland-Amerikalijn, maar werd in de crisisjaren ontslagen en raakte werkloos. Studeren was er daardoor voor Thea niet bij; daar was geen geld voor. Maar het was ook omdat Thea een meisje was en haar ouders vonden het vanzelfsprekend dat ze thuis mee zou helpen in de huishouding.

In het begin leek Thea zich daarbij neer te leggen; ze deed de afwas, werkte op kantoor en zorgde voor haar man en kinderen. Maar toen de kinderen eenmaal wat groter waren en ze meer tijd kreeg om te schrijven, was ze niet meer te stoppen.

Ze schreef meer dan dertig boeken en ging alsnog studeren. Met haar boeken won ze veel prijzen, waaronder Zilveren en Gouden Griffels en verschillende prijzen en eervolle vermeldingen van de Nederlandse Kinderjury.

Het werk van Thea Beckman is ‘geadopteerd’ door Kinderboekwinkel Moeder Aarde in Sittard. Hier kunnen ze je meer over haar boeken vertellen. Voor het boek Kruistocht in spijkerbroek ontving Thea Beckman drie prijzen. In 1974 won ze de Gouden Griffel, in 1974 de Europese prijs voor beste historische jeugdboek en in 1976 Prix de la Divulgation historique.

In november 2006 kwam de film van het boek Kruistocht in spijkerbroek uit.

‘Zo gauw ik achter de schrijfmachine zit, zet ik alle theorieën overboord. Ik schrijf niet met theorieën in mijn hoofd, ik heb er genoeg, maar niet als ik aan het schrijven ben. En ik heb altijd gezegd: een boek schrijft zichzelf. Waar het ook over moge gaan, iets moderns of het verleden of de toekomst, het moet zichzelf schrijven.’

Bron: http://www.lemniscaat.nl/Jeugd/Kinder%20en%20jeugdboeken/auteurs/Thea%20Beckman

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: