RSS

Recensie ‘Het raadsel van het vuur’

13 Jun

Mankell, H
Het raadsel van het vuur
Breda
De Geus
2011
13+

Aids in Mozambique – De Zweedse crimischrijver Henning Mankell woont de helft van het jaar in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Daar leerde hij Sofia kennen, een meisje dat een landmijn overleefde maar wel haar benen verloor. Het raadsel van het uur is een onafhankelijk te lezen vervolg op Het geheim van het vuur. In Het raadsel van het vuur verliest Sofia haar zus Rosa aan aids.

Het is aan Sofia om sterk te zijn, wanneer haar zus Rosa hiv blijkt te hebben. Rosa was ouder dan Sofia. Ze leefde langer en had meer beleefd. Ze kon dingen vertellen die Sofia nog niet had meegemaakt. Vaak waren dat dingen die te maken hadden met wat ze liefde noemden. En Sofia luisterde en onthield alles wat Rosa zei. Maar er was ook een soort onzichtbare scheiding tussen hen.

Rosa was nooit op een mijn gaan staan. Ze had nog steeds de benen waarmee ze was geboren. Niet de plastic benen met schoenen eraan die Sofia iedere ochtend aan- en ’s avonds weer afdeed. 

Het waargebeurde verhaal wordt vanuit het perspectief van Sofia geschreven, een meisje dat door een landmijn haar benen verloor. Wanneer de weg niet te drassig is, kan ze op haar twee krukken naar school. Het boek beschrijft de gedachtewereld van Sofia. Sofia heeft veel aan haar hoofd: verliefdheid, haar lichamelijke handicap enen haar zorg om haar zus Rosa van achttien jaar oud. Rosa blijkt ernstig ziek te zijn. Ze zal sterven aan aids.

Sofia is enorm verliefd op een onbekende jongen. Ze besluit om haar diepste wensen en gevoelen op papier te schrijven. Hiernaast is Sofia erg druk met het helpen van haar moeder. Het landje waar de moeder van Sofia groente verbouwt, dreigt namelijk te worden afgepakt. In het verhaal gaat Sofia met haar oudere zus Rosa naar ‘curandeiro’. Ze hopen dat hij Rosa kan genezen van de verschrikkelijke ziekte waar duizenden mensen tot op de dag van vandaag nog mee kampen.

Op alle vragen die rondspoken door het hoofd van Sofia, hoopt zij antwoorden te kunnen vinden in het vuur. Dit ontroerende verhaal neemt je mee in het leven van Sofia. Zakdoekjes bij het lezen van dit boek is geen overbodige luxe.

Geschreven door Koen Verplanke

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: