RSS

Informatie over Per Nilsson

14 Jun

Per Nilsson, geboren te Malmö Zweden op 13 februari 1954 is een Zweeds jeugdboekenschrijver. Na zijn studie werd hij docent op een middelbare school. In 1988 verscheen zijn eerste boek. In 1999 stopte hij met zijn werk als leraar om zich alleen nog maar bezig te houden met het schrijven van boeken. In Nederland worden zijn boeken uitgegeven door Lemniscaat. In veel van Nilssons boeken zijn maatschappelijke thema’s verwerkt. Zo gaan Anders dan jij en Ik ben geen racist over onder andere racisme en wordt in Het lied van de raaf milieuvervuiling aan de orde gesteld. De hoofdpersonen in zijn boeken zijn steeds tieners, waardoor de zoektocht naar een eigen identiteit en de positie in de wereld terugkerende thema’s zijn.


Nilsson maakt in zijn boeken vaak gebruik van bijzondere vormen om zijn verhaal te vertellen. Zo is het verhaal in De geur van melisse opgebouwd rond voorwerpen die herinneringen bij de hoofdpersoon oproepen; aan de hand van deze voorwerpen trekken de herinneringen vervolgens als een film aan de hoofdpersoon voorbij. In Jij, jij en jij worden de verhalen van drie verschillende mensen verteld, die uiteindelijk steeds meer met elkaar verstrengeld raken. In 17 ligt de hoofdpersoon in coma en wordt zijn verhaal verteld vanuit het perspectief van drie betrokkenen. In sommige verhalen verwijst Nilsson bovendien naar zichzelf. De hoofdpersoon van zijn eerste drie boeken, die grotendeels autobiografisch waren, heet Nils Persson en in Anders dan jij is een belangrijke rol weggelegd voor een leraar die Per Nosslin heet.

Voor De geur van melisse heeft Per Nilsson vele prijzen ontvangen. In 1997 heeft hij de Deutscher Jugenliteraturpreis gewonnen en de Nils Holgerssononderscheiding. In 1999 ontving hij de Astrid Lindgrenprijs voor zijn gehele ouvre. In Nederland ontving De geur van melisse in 1999 de Zilveren Zoen. Voor zijn boek Ik ben geen racist ontving hij in 2006 de Augustprijs. Dit is een jaarlijkse Zweedse literatuurprijs, die als de meest prestigieuze literaire onderscheiding van Zweden wordt beschouwd.

´Ik houd ervan de realiteit te verlaten en mijn vrijheid als schrijver te gebruiken. Je kunt echter ook saai worden door vrij gebruik te maken van fantasie of problemen simpelweg wegnemen door ze met bovennatuurlijke kracht op te lossen. Ook hier moet sprake zijn van balans.’

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Per_Nilsson

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: