RSS

Informatie over Chris van Abkoude

18 Jun

Chris van Abkoude groeide op in het oude hart van Rotterdam, waar zijn vader in de Jonker Fransstraat een barbierszaak had. Hij volgde de kweekschool en vanaf 1901 werkte hij als leraar op een Rotterdamse volksschool. Hier zag hij het leed van de kinderen uit arme gezinnen. Dit bracht de jonge onderwijzer op het idee om aandacht te vragen voor deze verborgen ellende. Door zijn afwijkende opvattingen kwam hij nogal eens in botsing met zijn collega-leerkrachten. 
Vanaf 1907 verschenen van hem een of twee werken per jaar, die vrijwel alle werden uitgegeven door P. Kluitman te Alkmaar. Aanvankelijk waren zijn boeken weinig origineel; ze bevatten saaie verhalen over brave jongens, zoals er in die tijd talrijke verschenen.

De grote doorbraak van Van Abkoude volgde in 1914: toen verscheen Pietje Bell. Dit verhaal kwam totaal niet overeen met de ideeën over de opvoeding van die tijd. In 1916 emigreerde van Abkoude naar de Verenigde Staten. Hij is altijd in Amerika gebleven, zonder ooit in Nederland terug te zijn geweest. Hij bleef echter wel journalistieke bijdragen leveren aan het Rotterdamsch Nieuwsblad, terwijl hij onafgebroken voortging met het schrijven van boeken voor de Nederlandse jeugd. 
Chris van Abkoude werd op gevorderde leeftijd hoofd van een distributiecentrum van dagbladen en tijdschriften in het Californische Alameda. Zijn belangstelling voor de wereld van het kind heeft hij nooit verloren; op hoge leeftijd schreef hij nog kindertoneelstukken, waarvan hij de uitvoering zelf regisseerde. 
Hij overleed overleed op 79 jarige leeftijd op 2 januari 1960 in Portland-Oregon. 
Nog lang na zijn overlijden bleven mensen zijn verhalen lezen.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_van_Abkoude

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: