RSS

Recensie ‘Groeten uit Londen’

18 Jun

Pool, J
Groeten uit Londen
Lemniscaat
Rotterdam
2007
12+ 

Op werkweek in Londen raken de zestienjarige Jamal -ook wel Jim-  en zijn vriendin Sanne hun klas kwijt. Op eigen houtje reizen ze de groep achterna. In de bus krijgt Jamal van een stel mannen een bom in zijn handen gedrukt. Onmiddellijk breekt er grote paniek uit: Jamal en Sanne worden gearresteerd en naar het politiebureau gebracht.

Vanaf dit moment in het boek bestaat er geen mogelijkheid meer om het boek weg te leggen. Een onschuldige jongen die ineens een bom bij zich heeft?! Dit roept emoties bij de lezer op. Deze emoties houden alleen maar aan wanneer Jamal na een week nog steeds vastzit, terwijl Sanne na één nachtje al wordt vrijgelaten. Jamal wordt dagelijks aan een kruisverhoor onderworpen. Hij krijgt geen advocaat toegewezen en hoort van de politie dat hij op grond van de nieuwe antiterrorismewet eindeloos kan worden vastgehouden.

De dingen die met Jamal gebeuren laten sporen achter. Jamal verandert namelijk van een argeloze puber in een machteloze en woedende arrestant. En dan het feit dat Jamal Marokkaans is. Ook dat zit hem niet mee. Velen zullen terrorisme vanaf dat moment met Jamal relateren.

Geschreven door Koen Verplanke

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: