RSS

Informatie over Maria Mosterd

19 Jun

Maria Mosterd (Zwolle, 9 juli 1989[) is een half Surinaams, half Nederlands schrijfster en voormalige minderjarige prostituee, alhoewel er over de validiteit van dit laatste wordt getwijfeld. Over haar ervaringen onder de vleugels van een loverboy bracht zij op 14 februari 2008 haar eerste boek Echte mannen eten geen kaas uit. Het verhaal hierin gaat over haar ervaringen met “een moderne pooier die zo snel mogelijk geld wil verdienen” zoals ze het zelf bij het IKON-programmaSpraakmakende zaken noemde. Of bij monde van haar moeder Lucie “een seksterrorist”. Ook deze moeder bracht een boek uit over de gebeurtenissen, beschreven vanuit haar perspectief.

Levensloop

Mosterd stelt dat zij op haar twaalfde werd geronseld door een loverboy die ze in haar boek Manou noemt. (Ook alle andere namen in het boek zijn pseudoniemen, behalve die van Maria zelf.) In de vier jaar die volgden, zou zij volgens eigen zeggen zijn gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en prostitutie en dreigden via haar ook haar zusje en beste vriendin die wereld te worden ingetrokken.

Toen Mosterd eenmaal in de ban van haar pooier zou zijn geraakt, zou zij zelf ook meisjes hebben moeten ronselen. Zo zou ‘Manou’ haar de illusie hebben gegeven dat ze opklom in zijn organisatie, wat haar ondanks alles een gevoel van waardering en belang gaf. Haar trouw zou daarnaast ook zijn afgedwongen met zowel geweld als met het verplicht getuige zijn van lijfstraffen die ontrouwe mannetjes van Manou werden opgelegd, aldus Mosterds boek. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan die doorgaans bij voorlichting wordt voorgesteld. Mosterd en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari 2008 te gast bij De Wereld Draait Door om Echte mannen eten geen kaas te presenteren.

Moeder Lucie klaagde over de school van haar dochter (de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle), die had verzuimd haar te informeren over het vele spijbelen van haar dochter. Drie jaar lang zou er tijdens mentorgesprekken niet over zijn gesproken. Tijdens deze spijbeluren zou Mosterd zich hebben geprostitueerd. De plekken waar geweld was en handel in verdovende middelen, werden niet door een camera bewaakt. Deze klachten werden op 12 juni 2006 gegrond verklaard door de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Hierop stelde moeder Lucie de school financieel aansprakelijk.

In 2007 verbleef Mosterd vrijwel het gehele jaar in India, waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette. Dit leidde tot haar debuutboek. Hiervan verscheen in maart 2008 de vierde druk en in 2009 opvolger Bindi, over Mosterds herstelperiode in India.

Op 6 mei 2009 maakte Mosterds advocaat Ernst Muller bekend dat de schrijfster 74.000 euro schadevergoeding en smartengeld van de Thorbecke Scholengemeenschap eiste. Mosterd was onder meer van mening dat de school niet voor een veilige leeromgeving had gezorgd en niet voldoende had opgelet bij haar veelvuldige afwezigheid tijdens de ronselperiode.[7] Kort daarvoor riep Mosterd op haar webpagina oud-leerlingen van de school op om zich als getuige te melden ten bate van haar rechtszaak.

Op 6 januari 2010 bepaalde de rechtbank van Zwolle dat de scholengemeenschap Mosterd geen smartengeld schuldig is. Uit de gegevens van de school bleek o.a. dat Maria in het eerste jaar dat ze door de loverboy zou zijn geronseld geen enkel uur gespijbeld had. Ook de andere jaren was het aantal spijbeluren niet buitenproportioneel hoog. De rechter oordeelde dat de zorg voor een minderjarig kind de hoofdtaak van de ouders is en niet die van haar school.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Mosterd

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: