RSS

Recensie ‘Eerwraak’

24 Jun

Auteur: Helen Vreeswijk
Titel: Eerwraak
Uitgeverij: Manteau, Antwerpen
Jaar van uitgave: 2008
Leeftijdscategorie: 14+

‘Je moet liegen, je vader heeft jullie gezien.’

De 17-jarige Nederlandse Sam en de 16-jarige Nederlands-Afghaanse Letiva worden verliefd op elkaar. Letiva is in Nederland geboren en getogen, maar opgevoed volgens de regels van haar cultuur. Een niet-moslimjongen is voor haar dus verboden. Sam en Letiva proberen hun relatie verborgen te houden, maar het komt toch uit. Letiva mag van haar ouders niet meer naar school en wordt thuis opgesloten. Als ze wegloopt en onderduikt, beginnen de problemen pas echt.

Eerwraak is vlot geschreven, spannend en realistisch. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd misdaadverhaal. Helen Vreeswijk is namelijk werkzaam geweest als rechercheur en bij Bureau Halt.  Haar ervaringen met misdaadzaken zijn een grote inspiratiebron voor haar boeken. Zo ook voor Eerwraak. Helen Vreeswijk draagt het verhaal op aan ‘meisjes als Letiva die gevangen zitten tussen twee culturen’. In haar nawoord schrijft ze dat eerwraak cultuurgebonden is, niets met geloof te maken heeft en zelfs verboden is volgens de Koran.

Helaas is eerwraak niet alleen iets wat in boeken voorkomt. Het gebeurt nog al te vaak dat een meisje wordt vermoord om de familie eer te herstellen. Niet alleen in het buitenland, maar dit gebeurd ook regelmatig in Nederland.

Vanwege het onderwerp is het boek geschikt voor lezers vanaf veertien jaar.

Geschreven door: Marissa de Veld

Advertenties
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: