RSS

Recensie ‘Kun je de dood ook groeten?’

24 Jun

Samensteller: Riet Fiddelaers-Jaspers
Titel: Kun je de dood ook groeten?
Uitgeverij: Uitgeverij Kok

Jaar van uitgave: 2003

Riet Fiddelaers- Jaspers heeft de gedichten voor de bundel Kun je de dood ook groeten verzameld. Ze noemt zichzelf ook wel het Sprokkelvrouwtje, omdat deze bundel het resultaat is van jarenlang zoeken en sprokkelen naar de mooiste gedichten. De bundel bevat 101 gedichten over de dood van verschillende dichters zoals Ted van Lieshout, Hans Hagen, Willem Wilmink, Karel Eykman en meer. De verzamelde gedichten zijn voornamelijk voor kinderen en jongeren geschreven. Om het zoeken naar een gedicht makkelijker te maken, is het boek opgedeeld in thema’s. Zo begint het met gedichten over de dood van een ouder, een broer of zus, een opa of oma, van dieren en van een vriend of vriendin. Vervolgens zijn er gedichten over de eigen dood en over gevoelens bij een verlies. Ook troosten komt aan bod. Tot slot gaan de gedichten over vragen rond de dood zelf.

Of we nu jong zijn of oud – als we met de dood te maken krijgen, willen we op een of andere manier afscheid nemen van degene die dood is. Of we willen laten merken dat we meeleven. We zoeken dan naar woorden om iets te zeggen waarvoor geen woorden bestaan. Dichters kunnen soms wel woorden vinden voor het onzegbare.

Een prachtig gedicht uit deze bundel is geschreven door Hans Hagen:

Steen

de steen draagt datum en je naam de letters duiden je gezicht ik vertel je van de buurman die sinds gister naast je ligt

licht de steen en kijk me aan geef een knipoog van bestaan ik zie het best met ogen dicht is jouw schaduw meer dan licht

Deze bundel bevat nog veel meer mooie gedichten. Gedichten die troost bieden als je iemand hebt verloren, maar die ook iemand anders troost kunnen bieden doordat je het voordraagt of noteert op een kaartje. Het verlies van een dierbare gaat niet zomaar over, het is een pijn die altijd blijft. Misschien dat de gedichten uit deze bundel die pijn wel wat kunnen verlichten.

Geschreven door: Marissa de Veld

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: