RSS

Samenvatting ‘Kruimeltje’

24 Jun

Kruimeltje is een arme jongen, zonder familie, met alleen zijn verzorgster, vrouw Koster, die hem er dikwijls op uit stuurt om een paar centen te verdienen. Hij wordt heel slecht verzorgd, en daarom is hij bijna altijd op straat aan het zwerven. Dan trekt hij door de straten van Rotterdam, samen met zijn vriend Keesie. Ze glippen de bioscoop in, of gaan ze samen in de Wagenstraat van de bult af sleeën, waar ze dan ook vaak achterna worden gezeten door de politie. 
Als Kruimeltje op een avond naar binnen wil glippen bij Vrouw Koster, wordt hij eruit geschopt, omdat zij dronken is. Kruimeltje moet dan een nacht buiten blijven, dus gaat hij in een oude kist met hooi slapen, wat hij wel eens vaker had gedaan. Toen hij bij het oude kruidenierswinkeltje kwam, waar onder het luifeltje een kist stond, trof hij een hond aan en hij noemt hem Moor.

De volgende morgen werd Kruimeltje ontdekt door meneer Wilkes. Hij en Wilkes worden vrienden. Kruimeltje en Moor komen vanaf die dag erg vaak bij Wilkes op bezoek. Toen Kruimeltje, Keesie en Moor naar de bioscoop wilden gaan, werd Kruimeltje door een oude man aangehouden die hem vertelde dat Vrouw koster op sterven lag. Hij vergat de bioscoop, en rende naar huis. 
Vlak voordat ze stierf, gaf ze Kruimeltje een envelop, die hij pas mocht openen als zij dood was. 
Bij Wilkes opende hij het, en er zat een medaillon in, met twee foto’s van zijn vader en moeder erin. Er stond bij: Harrie Volker en Lieze van Dien. 
Wilkes herkende Harrie Volker en vertelde hem verhalen over het Wilde Westen, waar hij samen met Harrie naar goud had gezocht. Vanaf die tijd sliep Kruimeltje bij Wilkes. Wilkes had plannen om Kruimeltje een heel nieuw leven te geven. Jammer genoeg brandde het winkeltje die nacht af, en moest Wilkes naar het ziekenhuis, want hij had een longontsteking opgelopen. Toen hij in het ziekenhuis lag, vatte Kruimeltje zijn oude zwerfleven weer op. Toen hij op een koude decembernacht in de kerk wilde gaan luisteren naar de muziek van het orgel, werd hij eruit getrapt. Ze brachten hem naar het “Gesticht voor onverzorgde kinderen”. Moor werd afgepakt, en na een dag had Kruimeltje al een hekel aan het gesticht. 
De volgende dag ontsnapte hij, en redde Moor uit het asiel. 
Een paar dagen later kwam Wilkes uit het ziekenhuis, en moest Kruimeltje naar school, wat hij heel erg leuk vond. Toch bleef het aan Wilkes knagen, dat hij zijn vriend in het Wilde Westen had verloren. Hij besloot om naar Amerika te gaan. Hij overlegde met de leraren van Kruimeltje, en de politie, of Kruimeltje samen met Moor naar het gesticht kon gaan. 
Na een tijdje in het gesticht merkt Kruimeltje, dat de vader van het gesticht een hekel aan de kinderen heeft, hij sloeg ze met een stok. Kruimeltje kreeg pianolessen van de moeder, maar dit verbood de vader. Hij had geld in het matras van Kruimeltje gestopt en beschuldigde kruimeltje. Hij belde kruimeltje zijn docenten over een diefstal die Kruimeltje had gepleegd, en ze vonden het geld, Kruimeltje rende weg. Op straat werd hij aangereden door een auto, en toen hij bijkwam lag hij in een mooie kamer, met een verband om zijn hoofd. Hij was bij Vera Di Borboni, de beroemde pianiste. Van wie hij in het park al posters had gezien. 
Toen hij bewusteloos was, was zij bij hem, en had het medaillon geopend, ze ontdekte dat kruimeltje haar zoon was. Ze vertelde het hem, en hij was heel blij, want hij was haar aardig gaan vinden. 
Wilkes was terug, en had Kruimeltje zijn vader bij zich, en zei dat het bewezen was dat Kruimeltje onschuldig was. Het gesticht werd gesloten, de wezen werden geadopteerd, en Kruimeltje bleef bij zijn ouders en op school. In tegenstelling tot zijn arme straatleven was hij nu rijk en de zoon van een beroemde pianiste.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/13173

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: