RSS

Samenvatting ‘Vermist’

24 Jun

Het verhaal wordt om en om vertelt door Katie, Lydia, Tom en Grace.
Katie is een meisje waarvan de moeder, na de dood van haar vader, in een alcoholist is veranderd. Vaak heeft Katie ruzie met haar moeder, waarbij haar moeder ook wel eens klappen uitdeelt. Katie houdt wel van haar moeder en op goede dagen is haar moeder ook best lief, maar wanneer ze gedronken heeft.. Voor Katie is het genoeg, ze wilt haar moeder zo angstig maken dat ze spijt krijgt van alles wat ze Katie heeft aangedaan. Maar of dat nou wel een goed idee was?

Lydia, de moeder van Katie, heeft een ongelukkige jeugd gehad. Ze is opgegroeid in een kindertehuis en al vroeg getrouwd met een gewelddadige man. Van hem kreeg ze een zoontje, Joseph. Toen zij zwanger was van haar tweede kind, sloeg haar man haar in haar buik. Dit was voor haar de druppel. Ze ging bij hem weg, maat liet Joseph, toen vijf jaar oud, achter. Ze had namelijk nooit van hem gehouden.
Tom, het jongere broertje van Katie, is autistisch. Hierdoor houdt hij vast aan bepaalde patronen in zijn leven. Alles moet volgens een vast schema gebeuren, anders krijgt hij een woedeaanval. Tom heeft nog nooit gepraat, maar hij probeert zichzelf uit te drukken door middel van zijn tekeningen. Helaas worden zijn boodschappen, die hij tekent, vaak niet begrepen door de mensen om hem heen.  Omdat Tom zo gewend is aan de vaste patronen in en rondom het huis, voelt hij goed aan of er iets gebeurd wat niet klopt of als iemand iets doet wat niet hoort. Grace is de buurvrouw en goede vriendin van het gezin. Ze zorgt voor Lydia, wanneer zij weer eens te dronken is geworden en ze past vaak op op Tom.

Op een dag besluit Katie samen met haar nieuwe vriend Joe weg te lopen. Hij vindt dat haar moeder maar eens goed gestraft moet worden voor wat ze Katie aandoet. Hij vertelt Katie dat ze naar een boerderij zullen gaan, waar heel veel vrienden van Joe wonen. Daar zal het gezellig zijn. Maar daar brengt hij haar helemaal niet naartoe! Hij sluit haar op in een krakkemikkig houten huisje diep in het bos. Ze wordt geslagen en vastgebonden. Maar waarom doet Joe zoiets? In het begin leek hij zo aardig. Hij blijft maar doorgaan over dat haar moeder nu vast doodsangsten uitslaat en veel spijt zal hebben van haar gedrag. Maar het enige wat Katie nu wilt, is naar haar moeder toe. Ze houdt van haar moeder. Langzaamaan komt Katie achter een groot geheim. Joe blijkt Joseph te zijn en samen met zijn vader willen ze Katie en Lydia straffen, omdat Katies moeder vroeger Joseph en haar man achter heeft gelaten en nooit meer naar Joseph heeft omgekeken. Zal de politie op tijd komen om Katie te redden?

In het ziekenhuis beloofd haar moeder hulp te gaan zoeken. Ze beloofd Katie dat ze nooit meer zal drinken en dat ze katie nooit meer zal slaan. Eenmaal thuisgekomen verwelkomt Tom haar met zijn allereerste woordjes: ‘Kayhee thuis.’

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/22357

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op juni 24, 2012 in Vermist - Rosie Rushton

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: